söndag 16 augusti 2009

Lyckans hjul - Kajsa Ingemarsson

Tre grannar - Tre kvinnor - Tre öden.
I den lilla idylliska staden Sävesta bor de tre kvinnorna Miriam, Nina och Ellinor.
De är tre kvinnor i olika åldrar och i olika skeden i livet.
Miriam lever ett lugnt och tryggt liv som hemmafru.
Nina är frisör och frånskild och lever tillsammans med sin 16-åriga son Mattias.
Ellinor är nybliven mamma och har bytt det hektiska livet på en känd advokatbyrå i Uppsala mot mammaledighet i Sävesta då hennes man fått ett bra jobberbjudande på ett av stadens största stoltheter, Forsvik.
Tillvaron i Sävesta är händelselös men så en dag flyttar en mystisk kvinna in i det tomma huset bredvid Miriam. Kvinnan verkar ha mycket konstiga vanor vilket får de tre kvinnorna att sluta sig samman.
En dag lägger Ellinor märke till att det har blivit allför stilla och tyst i Miriams hus och när hon bestämmer sig för att knacka på visar det sig att Miriams man Frank har lämnat henne för en annan kvinna. Tillsammans försöker Ellinor och Nina stötta Miriam som blivit deprimerad och bara känner att hon vill gå under. Vad är hon utan sin man som hon har levt ihop med i 36 år?
Den nya grannen Janina får nu en avgörande roll för de tre kvinnorna då de gör varsitt besök hos henne. Kanske en resa kan bli en viktig vändpunkt för var och en av kvinnorna som kan ge de tillfälle att tänka över vad de egentligen vill med sina liv?


Jag skulle faktiskt vilja jämföra Kajsa Ingemarsson med den mycket stora irländska och internationella författaren Marian Keyes. Hon skriver riktigt härliga böcker om alldeles vanliga människor och jag beundrar verkligen Kajsa för att hon kan göra den vanligaste vardagen intressant för läsaren. Här är det inga utfyllningar med onödigt plotter utan boken är mycket välskriven och intressant rätt igenom. Att handligen dessutom är okomplicerad gör den mycket bekväm att läsa. Detta är en bok av slappna av till men även att känna igen sig i.
Helt klart en glädjespridare och en girlpower-bok.
Kan inte annat än att rekommendera den!

Inga kommentarer: